En föreläsare ska först och främst fungera som en motivator och kunna – genom det ämne han föreläser om – få folk att tänka efter och bli mer medvetna. Det är alltså viktigt att man väljer en föreläsare som på något sätt passar in på den grupp av människor som ska lyssna. Har du ett företag som exempelvis jobbar inom säljbranschen så kanske du i första hand ska anlita en föreläsare som på något sätt använder sig av ett ämne som ligger nära detta – hur detta ämne ser ut är dock väldigt svårt att definiera. Det kan ju vara något om målbilder och där man tar en föreläsare som exempelvis lyckats klättra upp för Mount Everest och som – genom sin föreläsning – kan motivera de anställda om att ingenting är omöjligt. Detta var naturligtvis ett exempel och man egentligen hitta en föreläsare inom vilket område som helst.
Huvudsaken är att denne har något att säga och kan säga detta på ett sätt som engagerar åskådarna och får dessa att känna motivation inför dels sina liv och – som i det här fallet – sitt arbete. Sedan ska man ju även se över prisbilden då det handlar om att anlita en föreläsare och här ska man också vara medveten om att denna varierar kraftigt. Du kan hitta både dyra och billiga föreläsare och generellt kan man säga att det som påverkar priset snarare handlar om hur pass känd denne föreläsare är än hur duktig han är på att föreläsa.
Tyvärr, ska man här tillägga. Det är nämligen ett litet problem att man snarare går efter kändisskap än efter kontext och innehåll då man ska anlita en föreläsare – visst, det kan vara roligt för de anställda att se ett välkänt ansikte, men frågan är hur detta påverkar arbetet i det långa loppet? Att man istället aktivt söker efter en föreläsare som verkligen har något att säga och som kan motivera de anställda är att föredra och då man dessutom kan få dessa föreläsare till ett billigare pris så gäller det att passa på.
Gör en noga research och gå efter referenser från tidigare platser denne besökt för att få fram en perfekt bild över vem du anlitar. Att ta dit en gammal sliten dörrvakt som varit med i en dokusåpa för en dyr peng är alltså – i de allra flesta fall – att kasta en väsentlig summa rakt i sjön. Dyrt är verkligen inte per automatik synonymt med bra då det handlar om föreläsare.
Hur mycket kostar en föreläsare att anlita?
Som sagt så skiljer sig prisbilden mellan olika föreläsare sig åt ganska rejält men detta är ju något som man också kan dra till sin egen fördel. Detta i och med att man ofta kan få tag på en både bra och billig föreläsare inom väldigt många områden. En bra föreläsare som är i början av sin karriär kan man alltså få för en relativt billig slant – men då gäller det ju också att denne verkligen är duktig och här kan det alltså löna sig att chansa men också vara precis tvärtom.